Langkah 1 : Selalu orang kata, panaskan minyak. Tapi gua kata, panaskan kuali. Bukan panaskan minyak. Minyak tu lu letak je dalam kuali.
Langkah 2 : Kisar bawang besar atau bawang merah dan juga bawang putih. Dah siap lu asingkan dalam mangkuk yang sederhana saiznya. Kulit bawang tu jangan lupa buang, gila ape nak makan kulit bawang. Lu pikir ini buah epal nak makan kulit dia?
Langkah 3 : Kisar cili kering pulak. Biji dia buang terlebih dahulu. Kang kene appendix dah satu hal pulak nak operate-operate. Lepas dah kisar tu, jangan nak mengada nak bau-bau. Pedih woo mata.
Langkah 4 : Masukkan....
*Allahuakbar! Allaaaahuakbar! (azan zohor)
** Pegi sembahyang dulu, tinggalkan masak memasak ni. Kang dalam kubur, malaikat tak tanya dah :
Malaikat : Ape langkah kedua nak masak ayam merah?
* ok sambung balik,
Langkah 4 : Masukkan rempah tumis (rempah bentuk bintang tu, rempah macam buah kecik-kecik kaler putih tu, rempah kaler hitam yang bentuk dia macam tongkat sakti gandalf tu, sama kulit kayu manis). Tumis sampai naik bau, masukkan bawang kisar.
Langkah 5 : Kalau warna bawang tu dah golden, masukkan cili kisar. Masak sehingga tahap kegaringan dia mencapai tahap 50 %. Masukkan asam keping atau asam jawa. Air asam jawa! jangan jadik noob sangat masuk asam jawa dengan biji-biji dia dalam kuah tu.
Langkah 6 : Goreng ayam yang telah disebatikan dengan serbuk kunyit dan garam. Pastikan ayam telah 80 % masak.
Langkah 7 : Masukkan ayam tadi kedalam kuah tadi. Kacau dengan cermat dan konsisten mengikut arah jam dan lawan jam yang diselang-selikan. (untuk mendapatkan hasil yang menarik. Cewah!)
Langkah 8 : Bila dah masak, sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih. Jangan lupa tutup dapur gas/elektrik. Membazir dan boleh menyebabkan kemalangan jiwa.
Langkah 4 : Masukkan rempah tumis (rempah bentuk bintang tu, rempah macam buah kecik-kecik kaler putih tu, rempah kaler hitam yang bentuk dia macam tongkat sakti gandalf tu, sama kulit kayu manis). Tumis sampai naik bau, masukkan bawang kisar.
Langkah 5 : Kalau warna bawang tu dah golden, masukkan cili kisar. Masak sehingga tahap kegaringan dia mencapai tahap 50 %. Masukkan asam keping atau asam jawa. Air asam jawa! jangan jadik noob sangat masuk asam jawa dengan biji-biji dia dalam kuah tu.
Langkah 6 : Goreng ayam yang telah disebatikan dengan serbuk kunyit dan garam. Pastikan ayam telah 80 % masak.
Langkah 7 : Masukkan ayam tadi kedalam kuah tadi. Kacau dengan cermat dan konsisten mengikut arah jam dan lawan jam yang diselang-selikan. (untuk mendapatkan hasil yang menarik. Cewah!)
Langkah 8 : Bila dah masak, sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih. Jangan lupa tutup dapur gas/elektrik. Membazir dan boleh menyebabkan kemalangan jiwa.
hahha. memang rock and roll sungguh lah! siot tol cara aja masak. lol.
ReplyDeletepergh, ni sume bahan natural, xde perisa tambahan... chantek ah..
ReplyDeleteAulia : ini baru true punya resepi
ReplyDeleteIdris : Naturality is the best
bang,garam,serbuk perasa MSG lupe letak?
ReplyDeletex letak santan ke?
ReplyDeletemeh sini aku share yang pasal rempah tu.
ReplyDeletehaha
rempah bentuk bintang tu: Bunga lawang der.
rempah macam buah kecik-kecik kaler putih tu: ketumbar rasenye lahhh or lada puteh
rempah kaler hitam yang bentuk dia macam tongkat sakti gandalf tu: ni paling best bunga cengkih boleh buat gigit kat gigi yang sakit. :D
Resepi turun temurun ke der? Mak ajar eh?
:DD
sekarang ni juice dah jadi chef . so apa lagi gang . bikin la gaul gaul sya'ban satu . haha .
ReplyDeleteminyak kena panas. baru jadi.sepatutnya lah. tp byk khilaf antara chef2 kat rumah psl ni. haha
ReplyDeleteap2 pun terer lah masak!
Anonymous : Damn, gua lupa!
ReplyDeleteAnonymous : Santan tu bergantung nak pakai or tak.
Amira : Amboy! terer la.. ni resepi turun temurun, rock n roll kan. hehe
Tora : peh, gua suka tajuk dia, "gaul-gaul sya'ban"! haha
Nil : Owh, terima kasih.. Nanti bole tengok next resepi
ReplyDeleteAda jugak benefit study overseas kan? Dapat rasa masakan sendiri.Haha apa lagi lu boleh masak Juice?
ReplyDeleterempah bintang?
ReplyDeletestyle gile!
aku nk cuba recipe kau :)
Syaza : Asam pedas, kari, sup, lemak cili, segala macam mee, kurma, rendang, sambal tumis, eh banyaklah jugak!
ReplyDeleteEqa : itu namanya bunga lawang.. tengok komen Amira :)
elehh.na lawan recipe dengan i lettew. pfft!
ReplyDeleteppeh! tabik woii tabik!
ReplyDeleteKahkahkah, perempuan beb kenalah serba tau. *berdiri dengan bangga.
ReplyDeleteNeddy : Eh, mane tau ni?? agak la. Yang pastinya saya tau masak lebih :)
ReplyDeleteshax : Haaa! baru kau tau?!
Amira : betul2! sape2 yang rasa diri dia perempuan, baca komen amira ni!
oh buang biji lada tuh dulu ea? kang kena operate. patutlah.... HAHAHA
ReplyDeleteceh, seklaigus mempromote pulak dah. eh malu lah aku doe. lol
ReplyDelete